Methodieken
Ik werk met een aantal methodieken die ik op mijn eigen wijze inzet en combineer. De vier hieronder genoemde methodieken zijn voor mij de belangrijkste deuren naar her innerlijk leven van mijn cliënten.
Enneagram
Ik werk met het Enneagram om de cliënt een snel overzicht te geven over zijn of haar innerlijke wereld. Hierbij ga ik ervan uit dat alle negen subpersoonlijkheden in ieder mens aanwezig zijn. Als deze negen in evenwicht zijn, is de persoon ook in evenwicht. De enneagrammatische handtekening die de cliënt maakt, geeft inzicht in de fase waarin hij zich op dat moment bevindt. Het geeft zicht op waar de struikelblokken in het leven vandaan komen en welke eigenschappen meer toegelaten mogen worden.
Voice Dialogue
De Voice Dialogue is een van mijn favoriete instrumenten om de cliënt te laten voelen wat een eigenschap, probleem of emotie in essentie voor hem betekent. Hierbij gaat de cliënt letterlijk op de stoel zitten van een innerlijk element dat hij beter wil leren kennen. De subpersoonlijkheden uit het enneagram kunnen ‘op de stoel’ gezet worden, maar ook bijvoorbeeld de innerlijke grenswachter, de boosheid of de angst. Gedurende het proces kunnen er nog meer stoelen opgesteld worden voor andere aspecten, om zo een compleet beeld te krijgen van de situatie. Het geeft op diep niveau inzicht in de oorzaken van belemmeringen en hoe hieraan gewerkt kan worden. Het is een intense kennismaking met jezelf.
Kernkwadranten
De bekende kernkwadranten van Daniel Ofman zijn een middel om inzicht te krijgen in de relatie tussen je sterke kanten en je valkuilen, uitdagingen en allergieën. Ook geeft het bijvoorbeeld inzicht in waarom je je steeds aan bepaalde personen of eigenschappen ergert.
De inzichten worden vervolgens weer gebruikt om ontwikkelpunten uit te werken of pijnpunten verder te onderzoeken.
Verbindende communicatie
Als je je anders voordoet dan je bent, je steeds probeert om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, altijd maar aardig naar anderen bent ten koste van jezelf, word je daar ongelukkig van. Ook het steeds maar ruzie hebben met anderen maakt je niet gelukkig. De verbindende communicatie helpt je om je eigen behoeftes en gevoelens meer te uiten en zo beter voor jezelf te zorgen én de ander in zijn waarde te laten. Hierdoor blijf je in de communicatie met anderen meer bij jezelf en kun je ook beter luisteren naar wat de ander écht zegt. Deze methodiek is op veel momenten in de coaching in te zetten en is binnen de relatiecoaching en bij de coaching van communicatieproblemen op het werk een van mijn belangrijkste instrumenten.
Marshall Rosenberg is de grondlegger van de ‘geweldloze communicatie’, die in Nederland meestal door het leven gaat als ‘verbindende communicatie’.
Onze oordelen zijn de tragische uitdrukking van onze behoeften.
Marshall Rosenberg