Nieuws en blogs

Energie

Margriet Moerenhout 04 maart 2020 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Blogs

Mijn eerste blog, waar zal ik die nu eens over schrijven? Er zijn zoveel onderwerpen om te kiezen. Wat past er bij een eerste blog? Misschien mezelf voorstellen? Of toch liever iets inhoudelijks, of een combinatie van de twee.
Iets kleins om mee te beginnen?
Ach, waarom niet meteen groot: Energie.

Energie. Het kleinste deeltje als je het natuurkundig bekijkt. Maar groots als je het werelds bekijkt. Alles is immers energie. We hebben er dagelijks mee te maken. We eten het, tanken het in onze auto, verbruiken het als we bewegen, steeds meer mensen wekken het op met zonnepanelen, we verwarmen er ons huis mee, stralen het uit als we gelukkig zijn en hebben het te weinig als we moe zijn. Vooral dat laatste kan een probleem zijn. Het is dan niet genoeg om een nachtje goed te slapen. Soms hebben we onszelf zó uitgeput dat we écht niet meer kunnen. Overspannen, burn-out zelfs. Maar, daar wil ik het in een latere blog over hebben. Laat ik het vandaag positief houden: over energie opladen.

Waar krijg je energie van? Leuke dingen doen. Natuurlijk van eten. En dan vooral van gezond eten, waar veel gezonde energie in zit. En verder? Ik heb voor mezelf eens opgeschreven wat mijn ‘energiewoorden’ zijn. Waar ik energie van krijg, waar ik gelukkig van word. De dingen die voor mij echt belangrijk zijn in mijn leven.

Mijn energiewoorden zijn:

  • Verbinden
  • Liefdevol leven
  • Dankbaarheid
  • Balans
  • Buiten zijn
  • Verwondering
  • Groeien
  • Plezier

Ik zal proberen te omschrijven wat ze voor mij betekenen.

Verbinden is het belangrijkste thema in mijn leven en in mijn coaching. Om te beginnen verbinden met mezelf. Ik heb lange tijd erg vanuit mijn hoofd geleefd waardoor ik de verbinding met mijn lichaam verloren was. Ik voelde niet meer wat goed voor me was, liet me leven door de buitenwereld. Waar ik de laatste jaren hard aan heb gewerkt is om mijn hoofd weer te verbinden met mijn gevoel, mijn hart, zodat ze samen kunnen werken in de keuzes die ik maak in mijn leven. Dat bevalt me uitstekend!

Vanuit die verbinding, die samenwerking tussen mijn hoofd en mijn hart, kan ik vervolgens een échte verbinding aangaan met de mensen om mij heen. Een verbinding zonder oordeel over mezelf of de ander. Of me dat altijd lukt? O nee, als dat zo was, dan was ik een soort Dalai Lama. Maar ik doe wel mijn best en ben geduldig met mezelf als ik ermee oefen. En als het lukt geeft me dat zo veel energie!

Dit is voor mij de reden geweest om te gaan coachen: omdat ik de wereld een stukje liefdevoller wil maken door anderen te helpen ook die verbinding met zichzelf en de wereld weer te ontdekken.

Liefdevol leven hangt natuurlijk nauw samen met verbinden. Als ik echt in verbinding ben leef ik vanuit mijn kern, mijn essentie en daar zit, zoals bij iedereen, alleen maar liefde. Daar is geen oordeel of jaloezie, geen macht of onderdanigheid. Als iedereen op deze aarde vanuit liefdevolle verbinding zou leven, wat zouden we dan een mooie wereld hebben…

Dankbaarheid is voor mij een grote energie-gever. Dat heb ik een jaar of twee geleden ontdekt. Je kunt wel balen van alles wat er niet goed gaat in je leven, alles wat moeilijk is en wat je graag anders wilt, maar als je daarop focust kost dat enorm veel energie. Als je daarentegen dankbaar bent voor wat je hebt, voor alle lieve mensen, mooie dingen en kansen die op je pad komen, dan geeft dat enorm veel energie. Je kunt hier een oefening voor doen die ik elke avond doe voor ik ga slapen: bedenk drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Dat kunnen grote dingen zijn zoals een waardevol gesprek met een goede vriend of je kinderen, maar ook heel kleine zoals een heerlijke maaltijd of een bloem in je tuin. Doe het maar eens, je slaap er heerlijk op en het maakt je overdag meer bewust van de dingen waar je dankbaar voor bent.

Balans is voor mij (en ik denk voor iedereen) een belangrijk element in het leven. Balans tussen inspanning en ontspanning, tussen werk en privé, samen zijn met anderen en alleen zijn. Maar ook balans tussen voelen en denken. Daar hebben we hem weer. Alleen denken is te beperkt, daar had ik het al eerder over. Maar alleen voelen is ook niet handig. Dan ga je zo zweven, dan ga je onbezonnen en impulsief door het leven. Balans betekent ook een evenwicht tussen geven en ontvangen. Ik zeg bewust ontvangen en niet nemen. Nemen gaat zo vaak ten koste van de ander en dat kan niet de bedoeling zijn. Balans is grenzen bewaken. Steeds de gewichtjes bijstellen als de weegschaal uit evenwicht dreigt te raken.

Buiten zijn. Tja, het is inmiddels wel bij iedereen bekend: buiten zijn is gezond, het ontspant de geest en geeft energie. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik werk zelf graag in de moestuin en ik wandel regelmatig. Daarbij probeer ik zo aandachtig mogelijk te zijn zodat ik de krachtige energie van de natuur in mij op kan nemen. Zo genoot ik gisteren van een flinke hagelbui toen ik in het bos was. Dat was een bijzonder moment. (ik moet wel toegeven, als het een plensbui was geweest, had ik er waarschijnlijk minder van genoten)

Verwondering komt vanzelf als ik buiten ben. Vooral nu in het voorjaar, als de eerste bloemen weer bloeien, de knoppen van de bomen beginnen uit te botten en ik ’s ochtends wakker word met een zingende zanglijster.

Groeien is nog zo’n energiewoord. En dan niet in de lengte, want zo langzamerhand zal ik wel steeds een beetje kleiner worden. Ik bedoel het in de zin van leren als mens. Ik doe dat door mezelf te ontwikkelen als coach: ik heb twee mooie opleidingen gedaan en leer nog steeds veel van mijn cliënten. Ook spiritueel leer ik steeds weer bij en daarbij gaat het heel veel over energie. Het voelen in mijn lijf, het ontwikkelen van mijn intuïtie, waar ik ook in het coachen weer veel gebruik van maak. Spiritualiteit is voor mij ook het begrijpen van hoe energie werkt in een mens. Hoe blokkades ontstaan en de manier waarop je die energie weer kunt laten stromen. Hoe hier lichaam en geest in samenwerken. Weer die verbinding dus! Dat laten stromen kan door coaching, maar ook door bijvoorbeeld te sporten of te dansen! En zo komen we bij mijn laatste energiewoord:

Plezier, wie kan er zonder? Niemand toch? Lekker lachen, spelen en jezelf en de wereld even niet zo serieus nemen. Heerlijk!

Herkenbaar, deze energiewoorden? Of juist niet? Wat geeft jou energie? Laat het hieronder weten, ik ben benieuwd!

Ben je enthousiast over dit artikel?

Reageren

naam
E-mailadres
Reactie

Reacties (0)

Margriet Moerenhout

coach