Nieuws en blogs

Een bus vol mensen!

Margriet Moerenhout 09 december 2020 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Blogs

Een bus vol mensen!

In mijn vorige bericht schreef ik over hoe mijn verleden invloed heeft gehad op mijn leven nu. Maar hoe herken je dat nou in je eigen leven? Toen ik ontdekte dat iets mij tegenhield om mijn ideale leven te leiden, ben ik gaan kijken naar hoe dat er dan uitzag. Op welke momenten ging het fout?

Ik zag toen dat ik vooral sterk reageerde in situaties waarin in kritiek kreeg. Of kon krijgen, want meestal probeerde ik die situaties voor te zijn. Ik ging uitdagingen uit de weg, mengde me niet of nauwelijks in discussies. Het waren momenten waarop een stemmetje in mij zei: “Doe dat nou maar niet, dan vinden ze je vast niet aardig!” Of: “Wie ben jij nou om daar een mening over te hebben?”

Ik was gewend om naar dat stemmetje te luisteren, het te geloven. Inmiddels weet ik dat iedereen van dat soort stemmetjes in zich heeft. We noemen ze ook wel subpersoonlijkheden. Je hebt er een heleboel, maar meestal zijn er een of twee die de overhand hebben.

Je kunt het vergelijken met een bus waarin al jouw subpersoonlijkheden zitten, op jouw levensweg. Dan zijn er meestal een of twee die achter het stuur zitten terwijl sommigen helemaal achterin de bus of zelfs in de kofferbak weggedrukt zitten en niks te zeggen hebben over welke kant jouw leven op kan gaan. Terwijl ze allemaal goede bedoelingen hebben en allemaal een nuttige bijdrage kunnen leveren om jouw ideale levensweg te gaan.

Ja, óók die vervelende stemmetjes waar je zo’n last van hebt en die je liever kwijt zou zijn hebben goede bedoelingen. Kijk maar eens wat ze je zeggen en wat ze daarmee willen bereiken. Ze beschermen je voor iets, voor fouten die je zou kunnen maken. Ze hebben jou als kind geholpen om te overleven. Wees ze daar maar dankbaar voor!

Alleen… ze doen dat nu op een manier die jou niet meer helpt. Hoe kan je hier mee leren omgaan? Hoe kan je leren om de mensen in jouw bus een wat meer gelijke rol te geven? Hoe zet je ook eens iemand anders achter het stuur? En hoe ontdek je wie er eigenlijk helemaal achterin jouw bus of in de kofferbak verstopt zitten?

Op woensdag 16 december om 19.30 uur geef ik een webinar waarin ik dit ga uitleggen. Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar [email protected] of via het contactformulier op deze website.

Ook bij deze webinar geef ik weer 5 gratis gesprekken weg. Face to face of, als je dat prettiger vindt, via Zoom. Zorg dus dag je erbij bent!

P.S. Die leuke tekening van de bus bij dit verhaal is van Luuk Poorthuis en komt uit het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn. De coachmethodiek die hierin wordt beschreven gebruik ik regelmatig met mijn cliënten.

Ben je enthousiast over dit artikel?

Reageren

naam
E-mailadres
Reactie

Reacties (0)

Margriet Moerenhout

coach